Poširana jaja na humusu od golice sa tzatziki sosom od EGO jogurta

Ovo jelo predstavlja savršenu harmoniju kremastog humusa od golice, svežine tzatziki sosa i nežno poširanog jajeta sa tečnim žumancetom. Spoj mediteranskih ukusa i nutritivno bogatih sastojaka čini ovaj obrok idealnim za lagan, ali energetski snažan početak dana ili zdrav gurmanski obrok.

Sastojci:

  • tzatziki jogurt – EGO
  • krastavac
  • beli luk
  • mirođija
  • maslinovo ulje

Način pripreme:

  1. Humus od golice:
    Golica se kratko proprži na suvom tiganju dok ne razvije aromu, zatim se prebaci u blender, doda se maslinovo ulje, limunov sok, so i biber i miksuje uz postepeno dodavanje vode ili jogurta dok se ne dobije glatka i kremasta tekstura.
  2. Poširana jaja:
    Voda se zagreje u šerpi do tačke pre ključanja i doda se malo sirćeta, potom se jaje razbije u manju posudu i pažljivo spusti u vodu stvaranjem blagog vrtloga, nakon čega se kuva 2–3 minuta dok belance potpuno ne obavije žumance, a zatim se pažljivo izvadi i ostavi da se ocedi.
  3. Tzatziki sos:
    Jogurt se pomeša sa rendanim i dobro oceđenim krastavcem, doda se sitno seckani beli luk, sveža mirođija, maslinovo ulje i so, pa se sve dobro sjedini i ostavi da kratko odmori kako bi se ukusi proželi.
  4. Serviranje:
    Na tanjir se ravnomerno rasporedi humus od golice, na sredinu se pažljivo položi poširano jaje, sve se prelije tzatziki sosom od jogurta, a po želji se dodaju maslinovo ulje, mirođija ili semenke golice radi dekoracije i dodatne teksture.
2025-10-18T19:27:41+00:00
Go to Top