Poširana jaja na humusu od golice sa tzatziki sosom od EGO jogurta
Ovo jelo predstavlja savršenu harmoniju kremastog humusa od golice, svežine tzatziki sosa i nežno poširanog jajeta sa tečnim žumancetom. Spoj mediteranskih ukusa i nutritivno bogatih sastojaka čini ovaj obrok idealnim za lagan, ali energetski snažan početak dana ili zdrav gurmanski obrok.
Sastojci:
- tzatziki jogurt – EGO
- krastavac
- beli luk
- mirođija
- maslinovo ulje
Način pripreme:
- Humus od golice:
Golica se kratko proprži na suvom tiganju dok ne razvije aromu, zatim se prebaci u blender, doda se maslinovo ulje, limunov sok, so i biber i miksuje uz postepeno dodavanje vode ili jogurta dok se ne dobije glatka i kremasta tekstura. - Poširana jaja:
Voda se zagreje u šerpi do tačke pre ključanja i doda se malo sirćeta, potom se jaje razbije u manju posudu i pažljivo spusti u vodu stvaranjem blagog vrtloga, nakon čega se kuva 2–3 minuta dok belance potpuno ne obavije žumance, a zatim se pažljivo izvadi i ostavi da se ocedi. - Tzatziki sos:
Jogurt se pomeša sa rendanim i dobro oceđenim krastavcem, doda se sitno seckani beli luk, sveža mirođija, maslinovo ulje i so, pa se sve dobro sjedini i ostavi da kratko odmori kako bi se ukusi proželi. - Serviranje:
Na tanjir se ravnomerno rasporedi humus od golice, na sredinu se pažljivo položi poširano jaje, sve se prelije tzatziki sosom od jogurta, a po želji se dodaju maslinovo ulje, mirođija ili semenke golice radi dekoracije i dodatne teksture.



